Veelgestelde vragen over het sluiten van groepen.
Waarom sluiten jullie groepen?
Er is een groot personeelstekort in de kinderopvang. Niet alleen bij Skar, maar bij de hele kinderopvangbranche. (Langdurige) uitval van medewerkers maakt het probleem extra groot.
Wat doen jullie aan het personeelstekort?
Wij doen er alles aan om nieuwe medewerkers aan te nemen. We zoeken actief op LinkedIn en andere sociale media. Ook werken we samen met het Summa College en we bieden stage- en leerwerkplekken aan. Nieuwe medewerkers krijgen een goed inwerktraject en ze krijgen meteen een vast contract. Verder scholen we pedagogisch medewerkers bij zodat ze breder inzetbaar zijn.
Niet iedereen kan zomaar bij een kinderopvang werken. Om opvang te kunnen bieden zijn wij ook gebonden aan wet- en regelgeving zoals je kunt lezen op de website van de Rijksoverheid.
Wat doen jullie om te voorkomen dat groepen moeten sluiten?
We sluiten een groep nooit zomaar. Daar gaat heel wat aan vooraf:
· Zijn er binnen het team medewerkers die extra kunnen werken?
· Zijn er binnen de regio medewerkers die kunnen werken?
· Kunnen we groepen samenvoegen?
· Zijn er flexmedewerkers beschikbaar?
Toch is dat soms niet voldoende. Dan zit er niets anders op dan een groep te sluiten. Zie ook wat Marly van Oosterhout-Schoofs, locatiemanager, erover vertelt.
Kunnen jullie de groepen niet wat groter maken?
Goede kinderopvang is van groot belang. Kinderen moeten zich veilig voelen en de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. De Rijksoverheid heeft daarom kwaliteitseisen opgesteld waaraan kinderopvangorganisaties zich moeten houden. Deze eisen zijn onderdeel van de wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (wet IKK).
In de wet IKK staat onder andere iets over de grootte van een groep en het aantal pedagogisch medewerkers. Soms hebben wij niet genoeg medewerkers beschikbaar om te kunnen voldoen aan deze wet. Dan moeten wij een groep dan tijdelijk sluiten.
Ik lees in de media over ouders die betalen voor kinderopvang die ze niet krijgen. Hoe zit dat bij Skar?
Moeten wij een locatie tijdelijk sluiten omdat we niet voldoende pedagogisch medewerkers kunnen inzetten? Dan krijg je een vergoeding voor de uren dat je kind niet naar de opvang is geweest. Op www.skar.nl/compensatie lees je hier meer over.
Ik heb pasgeleden geklaagd bij de pedagogisch medewerker. Wat doen jullie met mijn klacht?
Onze pedagogisch medewerkers zetten zich dagelijks in voor de ontwikkeling van kinderen. Zij werken al een hele tijd onder behoorlijke druk.
Heb je vragen of een klacht over het sluiten van groepen? Neem dan contact op met de afdeling Planning & Advies. Onze medewerkers helpen je graag. Zo krijgen we ook een goed overzicht van alle vragen die binnenkomen. Dit helpt ons om gericht actie te kunnen ondernemen.
De afdeling Planning & Advies is bereikbaar per mail via klantcontact@skar.nl. Of telefonisch op 026 - 445 71 57 (op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur).
Ik heb een vraag, opmerking of klacht, waar kan ik terecht?
Je kunt je vraag, opmerking of klacht hier achterlaten. Wil je liever iemand spreken? Dat kan natuurlijk ook. Bel dan 026 - 445 71 57 (op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur).
Wat kan ik de komende tijd verwachten? Minder sluitingen? Of nog meer?
Het ziekteverzuim onder onze pedagogisch professionals wordt minder. Al is het coronavirus onvoorspelbaar, zo is gebleken.
Het personeelstekort in de kinderopvang is helaas niet zomaar opgelost. Daarom kunnen we niet beloven dat we geen groepen meer sluiten. We beloven wél dat we iedere dag opnieuw weer onze uiterste best doen om groepen open te houden.
Ik heb een cruciaal beroep. Heb ik dan wél recht op (nood)opvang?
In de lockdownperiode hebben we noodopvang aangeboden. Op andere momenten willen we graag opvang bieden aan alle werkende ouders. Dus ook aan ouders die geen cruciaal beroep hebben. Dat vinden we eerlijk(er).
Zijn er plannen om groepen helemaal te sluiten? Zodat er meer personeel is voor andere locaties?
We willen graag opvang aanbieden in de buurt waar ouders wonen of werken. Daarom sluiten we nooit zomaar een locaties structureel.
Waarom hoor ik het pas een dag van tevoren (en niet eerder)?
Soms hebben we niet genoeg pedagogisch medewerkers om de kwaliteit te leveren waar we als Korein voor staan. Dan besluiten we om een groep te sluiten. We streven ernaar om dit besluit minimaal drie dagen van tevoren te nemen. Zo heb je nog tijd om een andere (opvang)oplossing te zoeken.
We werken met een minimale bezetting, waardoor we kwetsbaar zijn voor onverwachte gebeurtenissen zoals een ziekmelding in de vroege ochtend. Als er dan geen andere oplossingen zijn, moeten we een groep soms op het laatste moment sluiten.
Ben je het hier niet mee eens? Dan kun je een klacht of verbeterpunt doorgeven via www.skar.nl/klantreacties.
Waarom word ik per mail/via het ouderportaal geïnformeerd? Waarom bellen jullie mij niet?
Als we een hele groep moeten sluiten, sturen we een bericht via het ouderportaal en een e-mail. We doen ons best om de ouders te bellen. Maar helaas lukt dit niet altijd.
Kan ik ook een pushmelding ontvangen?
Het ouderportaal werkt niet met pushmeldingen. Van ieder bericht in het ouderportaal krijg je ook een e-mail. Zo word je op meerdere manieren geïnformeerd.
Hoe kan ik meer mensen toegang geven tot de app?
Op dit moment kunnen we maar één e-mailadres koppelen in het ouderportaal. Wil je meer mensen toegang geven tot het ouderportaal? Zij kunnen de app installeren op hun telefoon of tablet en met dit e-mailadres en bijbehorend wachtwoord inloggen.
Laatst werd ik gevraagd om mijn kind af te melden. Waarom doen jullie dat?
Soms kunnen we met een kind minder een groep openhouden. In zo'n situatie vragen we je of je je kind wilt afmelden. Natuurlijk compenseren we je dan: we storten het teveel betaalde bedrag terug op je bankrekening.
Kan er niet gewoon iemand van een andere locatie komen?
Als het kan, zetten we pedagogisch medewerkers op meerdere locaties in. We moeten én willen hierbij ook rekening houden met een regel in de wet. Dat is de regel van het ‘bekende gezicht’. Dit houdt in dat kinderen moeten worden opgevangen door een pedagogisch medewerker die ze kennen. Lees hier meer over op de website van de Rijksoverheid.
Kan mijn kind niet naar een andere groep of locatie?
Soms kunnen we groepen samenvoegen. Als dit kan, doen we dat. Je kind opvangen op een andere locatie is moeilijker: volgens de wet- en regelgeving mag dit niet.
Waarom worden op mijn locaties steeds groepen gesloten en bij andere locaties niet?
Kleine(re) locaties zijn kwetsbaar(der) dan grotere locaties. Als een locatie groter is, kan er wat meer geschoven worden met pedagogisch medewerkers. Ook kunnen groepen worden samengevoegd. Daarnaast zijn er op sommige locaties meer vacatures dan op andere locaties.
Waarom werken jullie niet samen met andere organisaties?
Andere kinderopvangorganisaties hebben hetzelfde probleem. Ook zij kampen met personeelstekort.
Ook maakt wet- en regelgeving het ons moeilijk om onderwijsondersteuners van het ene op het andere moment in te zetten. Lees hier meer over op de website van de Rijksoverheid.
Zijn er bij andere organisaties ook problemen?
De kinderopvang kampt met een groot personeelstekort. Dat heeft vervelende consequenties zoals sluiting van groepen. Maar er is ook hoop! Lees het artikel van Hélène Smid, communicatieadviseur Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang.
Wat is de definitie van het vaste-gezichtencriterium?
Het vaste-gezichtencriterium houdt in dat er een vertrouwde pedagogisch medewerker is die emotionele veiligheid biedt aan een kind. De medewerker weet hoe het kind zich ontwikkelt, waar het behoefte aan heeft en waar het gestrest van raakt. De vaste gezichten mogen niet te vaak wisselen. Dus als een kind aanwezig is, werkt er die dag minimaal één vast gezicht van het kind op de groep. Meer informatie hierover leest u op de website van Rijksoverheid.
Waarom kunnen wij als ouders niet op de groep ondersteunen?
De wet zegt dat er een maximaal aantal kinderen is waar één pedagogisch medewerker verantwoordelijk voor is. Dit heet de beroepskracht-kindratio (BKR-ratio). Oudere kinderen zijn minder afhankelijk en hebben minder begeleiding nodig van een pedagogisch medewerker. Er is een rekentool waarmee kinderopvangorganisaties kunnen berekenen hoeveel pedagogisch medewerkers er nodig zijn op een groep van een bepaalde leeftijd. Vrijwilligers tellen niet mee in de berekening van de BKR-ratio. Daarom helpt het niet om ouders of andere ongediplomeerde vrijwilligers te vragen. Meer informatie hierover leest u op de website van Rijksoverheid.
Wat doen jullie op korte termijn om sluiting te voorkomen?
We hebben een protocol met stappen die een locatiemanager neemt voordat ze beslist om te sluiten. Kunnen we medewerkers van een andere groep of locatie inzetten? Of een medewerker van de flex-pool? Kunnen we groepen samenvoegen als het aantal kinderen dat toelaat? Zijn er collega’s die meer willen werken die week? (De extra inzet en flexibiliteit van medewerkers waarderen we enorm, maar we willen ook voorkomen dat de werkdruk te hoog wordt.) Als het antwoord op al deze vragen ‘nee’ is, dan wordt besloten om te sluiten. Dat besluit nemen we uiterlijk drie dagen van tevoren. Als we eerder weten dat we moeten sluiten, informeren we u natuurlijk eerder. Toch blijft er altijd een kans op onverwachte sluitingen. Bijvoorbeeld door situaties een dag ervoor of op dezelfde ochtend.